Friday, May 17, 2013

Khasiat biji Aprikot untuk lain lain penyakitKhasiat Biji Aprikot Vitamin B17 terhadap Tekanan Darah tinggi, Kolesterol Tinggi 


Terlalu banyak khasiat biji aprikot ini untuk kesihatan badan. Selain KANSER, khasiat biji ini juga untuk pesakit yang mengidap tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan atherosclerosis (punca kepada sakit jantung & strok!).

Selain mampu menurunkan tekanan darah tinggi (Dr. M. Haas, 2008), zat-zat yang terkandung di dalam biji aprikot terbukti berkesan menurunkan paras kolesterol di dalam badan manusia. Kenyataan ini telah dibuktikan oleh kajian klinikal yang dilakukan Prof Hanna Salman (melalui kajian klinikal & saintifik, 2012). Sebelum itu, hujah ini juga telah dibuktikan oleh kajian Diskerson & Gibson (2008). Dua kajian yang berasingan ini telah mengkaji bahawa amalan memakan biji aprikot (untuk dos yang telah ditetapkan) mampu menurunkan tekanan darah tingi dan menurunkan paras kolesterol di dalam badan manusia.

Tahukah kita bahawa tekanan darah tinggi dikenali sebagai silent killer! Kerana ia boleh meragut nyawa seandainya bacaan paras tekanan darah terlalu tinggi tidak dicegah/dirawat.
Kelebihan  Biji Aprikot Vitamin B17 untuk Kesihatan Mata

 Kajian yang dilakukan baru-baru ini mengatakan bahawa kandungan dalam aprikot boleh membantu dalam melindungi organ mata, seperti dipetik dalam Times of India.

Limpahan kandungan seperti vitamin A dan antioksidan, dapat menanggalkan radikal bebas yang merosakkan sel dan jaringan yang boleh mencederakan mata. Hal lain dari khasiat buah aprikot ini iaitu, boleh mencegah katarak yang disebabkan oleh kesan degeneratif radikal bebas, atau stres oksidatif.

Kandungan lain yang terdapat dalam aprikot juga berupa potassium, magnesium, zat besi, dan sebagai sumber serat.

Buah dengan nama latin Plum Armenia ini memang mempunyai kandungan yang dahsyat bagi kesihatan, selain kanser dan untuk organ mata, dengan mengambilnya sebagai makanan harian ianya juga dapat membantu mencegah serangan jantung kerana kandungan karotenoid. Selain itu juga berperanan dalam menurunkan kadar kolesterol, membantu mengawal tekanan darah, dan juga mengekalkan kestabilan kadar gula darah tetap normal.
 Vitamin B17 Biji  aprikot bantu terapi kanser

Jika disebut mengenai penyakit kanser, ia boleh dihidap oleh sesiapa sahaja tidak kira bangsa dan status.

Merujuk kepada data, kanser merupakan antara penyebab utama kematian di seluruh dunia dimana 40,000 kes kanser dikesan setiap tahun di Malaysia dengan 1 daripada 4 rakyat menghadapinya.

Pakar pemakanan dan perubatan dari seluruh dunia mengakui, faktor pemakanan merupakan antara penyumbang utama kepada kanser.

Ini kerana di zaman yang serba moden dan canggih ini, setiap hari kita tidak terlepas dari pengambilan makanan yang merupakan agen kepada kanser.

Menurut mereka, hampir 90 peratus makanan yang diambil bersifat asid dan mengandungi kandungan aditif yang tinggi seperti pewarna dan perasa tiruan, pemanis buatan, pengawet dan pelbagai lagi campuran bahan kimia yang merbahaya untuk kesihatan dan boleh menyebabkan kanser.

Akibatnya kita terdedah kepada keadaan tubuh berasid seterusnya system antibodi dan imunisasi badan menjadi lemah dimana keadaan ini boleh menyebabkan penyakit kronik seperti kanser, darah tinggi, diabetis dan lain-lain yang boleh membawa maut dan membunuh manusia secara perlahan.

Pada 1952, Dr Ernes T Krebs, seorang Bio Kimia dan beberapa saintis perubatan mendakwa, penyakit kanser adalah penyakit kekurangan nutrisi tubuh badan.

Kajian terhadap haiwan liar yang hidup di hutan dikelilingi oleh persekitaran tumbuh-tumbuhan kaya dengan kompaun vitamin B17, tidak akan dijumpai mati akibat kanser. Sebaliknya haiwan yang dipelihara dalam zoo berkemungkinan besar mati akibat kanser walaupun diberi makanan yang kaya nutrien namun tidak mengandungi B17.

Puak Hunza di pergunungan Pakistan didapati hidup sehingga usia 120 tahun. Makanan utama mereka adalah biji-bijian aprikot yang kaya dengan vitamin B17. Pihak saintis perubatan turut kagum apabila mereka memiliki kesihatan yang tinggi dan tidak pernah dengar mengenai penyakit kanser.

Vitamin B17 yang berlebihan juga akan ditukar kepada elemen-elemen positif oleh enzim Rhodanese yang terdapat dalam tubuh badan untuk kesihatan sel-sel dan membantu mengurangkan keasidan serta toksin dalam darah seterusnya membantu meningkatkan keseimbangan PH dalam tubuh serta memperlahankan penyebaran kanser, mengurangkan kandungan kolestrol dan membantu merawat penyakit jantung dan diabetis.
Aprikot, Almond dan Kacang Tanah Kurangi Risiko Kanser Hati

Mengambil makanan kaya vitamin E dapat mengurangkan risiko kanser hati. Demikian hasil kajian terbaru yang dilakukan oleh para penyelidik dari China.

Mereka menemukan, bahawa mengambil suplemen vitamin E atau snek makanan seperti almond, kacang tanah, kacang pinus dan aprikot kering dapat menurunkan risiko kanser hati pada orang separuh umur atau lebih tua.Tidak hanya itu, kacang-kacang tersebut juga dikenali dapat membantu melindungi anda daripada penyakit jantung dan kerosakan mata di usia tua.

Dr Wei Zhang, dari Shanghai Cancer Institute, menganalisis data dari 132.837 orang – termasuk 267 pesakit kanser hati – di China di mana 54 peratus daripada semua kanser hati di dunia terjadi.

Setelah mengumpul maklumat tentang tabiat makan peserta berbanding mereka yang berisiko kanser hati antara peserta yang mempunyai pengambilan vitamin E tinggi dengan yang rendah.

Hasil kajian menunjukkan, bahawa terdapat hubungan dosis-respons terbalik antara pengambilan vitamin E dan risiko kanser hati.

“Pengambilan tinggi vitamin E – baik dari makanan atau suplemen – berkaitan dengan rendahnya risiko kanser hati pada orang separuh umur atau lebih tua.”

Perlu diketahui, kanser hati adalah penyebab paling umum ketiga kematian akibat kanser di dunia, dan kanser paling umum kelima ditemui pada lelaki, serta paling umum ketujuh pada perempuan. Sekitar 85 peratus daripada kanser hati berlaku di negara-negara membangun.

Kajian ini diterbitkan dalam Journal of National Cancer Institute.

No comments: